Mumsig soppa med röda linser
Jag är väldigt förtjust i soppa och den här linssoppan är både god och billig att laga. Den går också bra att frysa och blir riktigt lyxig med smörgås med smält ost till. Hårt bröd med ost är annars något jag verkligen gillar så här serveras soppan med Falu råg-rut.

1 1/2 dl röda linser, sköljda
1 gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skivad i slantar
1 liten purjolök, skivad
olja
1 l buljong (två tärningar)
600g passerade tomater
1 tsk stötta korianderfrön (malen går också bra)
1 tsk stötta spiskumminfrön (malen går också bra)
1 tsk sambal oelek
saft från en citron
salt
socker
1 kruka koriander (valfritt)
Börja med att skölja linserna och hacka alla grönsakerna. Koka under tiden upp vatten med buljongtärningar.
Fräs linser och grönsaker i en stekgryta eller
stor kastrull med lite olja i. Häll i buljongen, passerade tomater, kryddor och citron (koriandern får vänta till serveringen). Sätt i lite socker också, ca 1 tsk.

(På bilden har jag slängt med en charlottenlök som legat länge i kylen.)
Puttra under lock ca 20 minuter.
Dra av från spisen och mixa allt med en stavmixer så att soppan blir alldeles slät. Koka upp igen och smaka av med salt och socker. Den ska vara stark och syrlig.
Klipp lite koriander (om du vill) över och servera med en god smörgås.
